КП “ВУКГ” підтримує об’єднання територіальної громади з центром у місті Ніжині.

Децентралізація влади передбачає побудову ефективної системи місцевого самоврядування, зокрема створення спроможних територіальних громад, обрання відповідальних місцевих рад, формування професійних виконавчих органів, а також наділення їх достатніми повноваженнями та ресурсами.
Згідно розпорядження мера Ніжина Анатолія Лінника від 10 червня 2016 р. № 135 «Про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад з центром у місті Ніжині», згідно якого з ініційоване добровільне об’єднання територіальних громад сіл, що входять до Березанської, Бурківської, Ніжинської, Колісниківської, Кунашівської, Липіврізьської, Перебудівської, Переяслівської, Талалаївської, Черняхівської, Володькодівицької сільських рад в Ніжинську територіальну громаду з центром у місті Ніжині, міською владою започатковано даний процес створення.
 
Нещодавно відбулися збори колективу Комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства» на чолі з начальником Владиславом Корманом. В обговоренні питання взяли участь працівники КП «ВУКГ»
 
На зборах відбулося обговорення даного розпорядження та було прийняте рішення ухвалити та підтримати ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад сіл, що входять до Березанської, Бурківської, Ніжинської, Колісниківської, Кунашівської, Липіврізьської, Перебудівської, Переяслівської, Талалаївської, Черняхівської, Володькодівицької сільських рад в Ніжинську територіальну громаду з центром у місті Ніжині. Був складений відповідний протокол.
 
В даний час проводиться громадське обговорення даного питання. Після підведення підсумків обговорення, це питання буде винесено на розгляд сесії міської ради «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад».
При ухваленні такої реформи самоврядування, об’єднані громади наділяються повноваженнями та ресурсами, як у міст обласного значення. Відбудеться наділення територіальних громад більшими ресурсами та буде мобілізовано їхні внутрішні резерви.
 
Перш за все мова йде про зарахування до їхніх бюджетів 60% податку на доходи громадян. З додаткових ресурсів у ході реформи місцеві ради отримають власний земельний податок, ставки якого на своїй території кожна рада встановлюватиме самостійно. При цьому до юрисдикції кожної ради передаються всі землі відповідної громади, в тому числі й за межами населених пунктів. Також буде запроваджений обов’язковий місцевий податок на нерухоме майно. Рішення про його запровадження та про його ставки кожна місцева рада теж приймає самостійно. Громада отримує також 5% від продажу пального на АЗС, алкогольних та тютюнових виробів.
 
Крім того, за бюджетами місцевого самоврядування залишаються такі джерела, як раніше закріплені місцеві податки і збори. При цьому за кошти платників податків утримуватиметься одна рада, один голова, один виконком, а не декілька – що збереже кошти для реальних справ.
 
Об’єднання територіальних громад є запорукою переходу місцевого самоврядування на якісно новий рівень!
SAM_3744-1 SAM_3757-2