Чи існує у Ніжині елементарна культура поводження зі сміттям?

Таке питання носить більш риторичний характер, тому що ним може задаватись тільки кожна свідома людина, яка поважає себе, оточуючих та своє рідне місто. Інші ж, просто свідомо і не свідомо, смітять у Ніжині як завгодно і де завгодно…

Загально відомо, що однією зі складових основи розвитку особистості, суспільства, нації та держави є культура та загальноприйняті норми поведінки. Культу́ра – сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії; історично набутий набір правил усередині соціуму для його збереження та гармонізації. Однією з важливих складових культури є культура викидання сміття.

В Ніжині, як і в кожному населеному пункті, переважна більшість мешканців мають повне розуміння про правильне та цивілізоване поводження зі сміттям, а деякі з них просто ігнорують будь які правила і заборони. Викидають просто, щоб позбутись, і байдуже, які “краєвиди” залишають після свого гарного проведення дозвілля ці мешканці. Не цікавить їх також як і коли це сміття потім збиратимуть та прибиратимуть територію навколо. Саме так поводять себе ті городяни, які перетворюють території парків, скверів, вулиць та інших місць для культурного відпочинку в суцільні смітники.

Крім того, є досить активна категорія ніжинців, які свідомо засмічують Ніжин, шляхом створення стихійних сміттєзвалищ навколо майже кожного майданчика для збору твердих побутових відходів та вторинної сировини. Власними автівками, причепами, возами, велосипедами та іншими підручними засобами вони звозять та зносять траву, гілки та інші відходи від власного городу, саду просто до огорожі майданчика, замість того, щоб попіклуватись про чистоту у місті та викидати це все безпосередньо у спеціалізовані контейнери для сміття.

Кожного буднього ранку та ранками вихідних, перед прибиральниками вулиць міста комунального підприємства “ВУКГ”, постають свого роду “пейзажі” повного безкультур’я та неповаги до Ніжина  і його мешканців. Цілий день, протягом всього робочого часу, комунальники ведуть нерівний бій зі сміттям, аж до самого вечора, а на ранок – знову та ж сама картина з чудовими “пейзажами”. Хто викидає своє сміття біля урн, хто далеко від урн, а деякі, йдучи у своїх справах, “не доносять” своє сміття з дому до майданчика ТПВ, а запихають величезний сміттєвий пакет у маленьку урну, призначену для дрібного сміття з розряду обгортка з під морозива, цукерки, пачка з- під цигарок тощо, при цьому роблячи неможливим викидання дрібного сміття до цієї урни іншими мешканцями.

Такі проблеми по засміченню міста існуватимуть доти, доки люди не навчаться прибирати за собою і не засмічувати довкілля. Кожен дбає лише про чистоту власної домівки. Таке ставлення жителів  до благоустрою просто обурює. Всі хочуть, щоб вулиці були чистими та впорядкованими, але ніхто для цього нічого не робить. Всі знають, бачать, хто викидає сміття, але мовчать і ніяк не реагують. Краще жити під лозунгом «моя хата скраю».

Багатьом людям не байдуже, як виглядає їхнє помешкання. Всі намагаються зробити його затишнішим та чистішим, але чомусь, в більшості випадків, ці намагання поширюються тільки на квартиру чи власний будинок. Під’їзди, вулиці, парки, сквери, місця відпочинку та загального користування залишаються поза увагою людей. Але місто – такий самий дім, як і власна кімната.

Шановні мешканці, зрозумійте, будь ласка, що варто дбати не тільки про чистоту власних осель, а й дбати та пильно охороняти чистоту міста, в якому живемо спільно, разом! На жаль, ми звикли, раптом щось – одразу звинувачувати всіх, тільки не себе. Але ж, насправді, слід розпочати з самих себе, адже тільки від нас самих залежить благоустрій рідного Ніжина.